. .

Om oss

Verksamheten startades 1992 med Gröna Lund som första uppdragsgivare. Nu många år senare hörs vi i 26 av Gröna Lunds attraktioner. Andra kunder är exempelvis Hallwylska Museet, Livrustkammaren, Aquaria Vattenmuseum, Polismuseet, Stadsmuseet och Skoklosters slott. Vi gör allt ifrån mycket omfattande och automatiserade mångkanalsanläggningar till enklare hörlursinstallationer.

 

shapeimage_3

Johan Stark - Installation och ljuddesign

Grundaren av Gröna Ljud med 20 år i branchen. Han har arbetat som musiker sedan 1985 och bland annat varit heltidsmedlem i bandet Trance Dance i fem år. Som musiker intresserade han sig mycket för all ljudteknik, både på scenen och i studion. Detta ledde till hans arbete som ljudtekniker under många år i olika studios, bl.a. Cosmos Studios och Ljudhavet, både som inspelningstekniker, bassist och producent.

Johan startade verksamheten på Gröna Lund 1992 då han blev tillfrågad att lösa ljuduppspelningen i Blå tåget. De första ljuden spelades upp med hjälp av samplers. Sedan dess har verksamheten vuxit och täcker i dag nästan alla attraktioner inklusive biljettkassor och servicecenter.

Johan har alltid varit händig och alltid skruvat mycket, både som hobby och yrkesmässigt. Johan är den som ansvarar för det praktiska med våra installationer.

shapeimage_2

Andreas Grill - Ljuddesign, komposition & installation

Andreas är utbildad i arrangering & komposition på konservatorium i Wien samt musikproduktion och ljudteknik på Berklee College of Music i USA.

Han har jobbat som ljudtekniker på bla Sony Musics studio på 90-talet med artister som Sofie Zelmani, Bo Kaspers Orkester, Meja, Robert Wells m.fl.

För Stockholms Stadsteater har han jobbat regelbundet sedan 1998 med många olika teateruppsättningar både som ljuddesigner och tekniker.

Andreas är medlem i humorgruppen "Grotesco". Sedan 1999 har han varit verksam i en rad olika TV-produktioner, teateruppsättningar och krogshower. Han har gjort många arrangemang och medverkat som keyboardist och kapellmästare i flera av Henrik Dorsins föreställningar. Andreas har även komponerat mycket av filmmusiken samt ljudlagt TV-serien Grotesco 1 och 2.

Andreas kom med i Gröna Ljud 1999. Han producerar ljudeffekter och skriver musik i vår studio. Han arbetar även med design och programmeringar.

tomas-120x120-ny

Tomas Bolin - Installation och ljuddesign

Ljuddesigner och ljudtekniker som 1998 avslutade högskolan i Faluns ljudteknikerutbildning efter tre år. Tidigt började intresset för elektronik och framför allt inom ljudtekniken vilket ledde till gymnasial el/tele utbildning innan högskolan. Musiken med framförallt gitarren var den ursprungliga anledningen till yrkesvalet.

Från 1998 arbetade Tomas på Stockholms Stadsteater med samtliga arbetsuppgifter som teatern erbjöd där också en specialité blev konstruktion av lite annorlunda ljudapplikationer. Regissörer har många gånger visioner hur utrustningen skall användas på scenen och implementeras i pjäser, utrustning som inte finns att köpa. Många specialbyggen har sett dagens ljus parallellt med egen design.

Parallellt med Gröna Ljud sker arbete i TV-produktioner med den slutgiltiga ljudmixen av programmen. Också diverse liveljud, konstruktion, inspelning och ett nära samarbete sedan många år tillbaka med ensemblen Global Percussion Network, live och CD-produktion.

Tomas är Gröna Ljuds senaste medlem och har tillfört ännu mer kompetens till vår arbetsgrupp.